Skriv ditt motto här. |
S t Ö r g ä r n a |
Horn, pärlemor och guld |
Svart kaviar serveras traditionellt isad i glasskål. Och som för att understryka det flärdfulla används oftast horn, ben, pärlemor eller guld i de små bestick som hör till vid inmundigandet. Silver undviks av samma anledning som för vanliga ägg - den icke önskvärda kemiska reaktionen. Hornskedar är vanligast trots att de inte tål att diskas för hand och ännu mindre maskindiskas. För att ett hornbestick ska behålla sin lyster måste det torkas av med vinäger, sköljas i ljummet vatten och därefter torkas noga. Underhållet är en viktig liten omständighet med sin givna plats i ritualen. Den som av olika anledningar vill dryga ut sin kaviar kan med fördel servera den till blinis (ryska boveteplättar) med en gnutta lök och lite gräddfil. En droppe citron lyfter också smaken, men kläm försiktigt, överdosering är förödande. En klick kaviar på tunt skivat vitt bröd är vansinnigt gott, och den lyfter också kokt ägg till en ny dimension. Och för oss svenskar är naturligtvis kokt potatis ett utomordentligt gott sällskap till äkta kaviar. |