Skriv ditt motto här.

S t Ö r   g ä r n a

kaviar

Beluga säljs traditionellt i blå burk, Oscietre i gul och Sevruga i röd. Färsk kaviar håller sig i en månad om den förvaras oöppnad i kylskåp. Dess värsta fiender är luft och värme, men den får heller aldrig frysas. Om kaviaren har varit frusen kan den räddas genom att långsamt tinas i kylskåpet, helst i ett durkslag (dock aldrig av metall) invändigt täckt med en finmaskig silkesduk. Ta ut kaviarburken ur kylen 10-15 minuter innan den ska ätas. Öppna burken i sista stund. Så snart burken är öppnad bör den konsumeras tämligen omgående eftersom de små fiskäggen är extremt känsliga för syre och snabbt tappar sin fräschör.
Färsk eller inte? Lägg en kaviarklick på tungan och rulla romkornen mot gommen. Spänstiga korn som inte brister betyder att kaviaren är färsk, medan kollapsande korn är ett tecken på att bäst-före-datum är passerat. Gammal kaviar har förlorat sin lyster, övergått i grönt medan doft och smak drar åt gammal fisk. Sticker den dessutom på tungan är den direkt olämplig att äta. Kaviar påstås lindra baksmälla, detta tack vare acetylcholin, ett ämne som ökar kroppens tolerans mot alkohol. Sedan urminnes tider har därför Ivan ätit kaviar innan han tagit sig an vodkan. Han har till och med extraherat oljan ur rommen och druckit den ren i förebyggande syfte de gånger skålandet hotat att bli extra ihärdigt.
Innehåll Svart kaviar är nästan fettfri, men rik på vitaminer och proteiner. Näringsvärdet per 100 gram kaviar är 2 800 kilokalorier. De proteiner som ingår är arginin, isoleucin, lysin, methionin och histamin. Vitamininnehållet utgörs främst av A, C, PP, B2, B6 och B12. Proteinerna (aminosyrorna). Arginin - hjälper till att omsätta lagrat fett, främjar sårläkning. Isloleucin - bygger upp muskler, främjar matsmältningen. Lysin - väsentlig för produktionen av kroppsproteiner. Behövs för nybildning av vävnader, antikroppar, hormoner och enzymer. Anses skärpa koncentrationsförmågan. Methionin - viktig för matsmältningen. Histamin - en biogen amin (nedbruten aminosyra) som hos känsliga kan ge upphov till allergiska reaktioner som huvudvärk, utslag och sänkt blodtryck.